Zangles

Wil je graag goed leren zingen en je stem ontwikkelen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik besteed veel aandacht aan houding, ademhaling, stemopbouw en stemgebruik. Ook articulatie, uitspraak en uiteraard tekstbegrip komen aan bod. Dat alles om optimale expressie van zowel tekst als muziek te bereiken. Bij aanmelding geef ik eerst drie proeflessen om te kijken of het klikt. Daarna bepalen we in overleg hoe vaak je les wilt hebben en hoe lang de les zal duren. Omdat een stem opbouwen regelmaat vereist, is het aan te raden in elk geval de eerste tijd wekelijks les te nemen. De meeste lessen worden gegeven in Vrijburg, Herman Gorterstraat 31, Amsterdam. Ook kan er lesgegeven worden in mijn privéstudio in Zandvoort. De tarieven zijn niet hoog en inkomensafhankelijk.

Hoe ziet een zangles eruit?

Het eerste gedeelte van de les bestaat uit oefeningen. Ontspanningsoefeningen, ademhaling, stemopbouw en -gebruik, articulatie enzovoort. Daarna richten we ons op het repertoire. Afhankelijk van het niveau waarmee je binnenkomt kunnen dat volksliedjes zijn, songs bijvoorbeeld uit musicals, of klassieke liederen en opera- of oratorium-aria’s. Ik vind het prima als je zelf repertoire meeneemt dat je graag wilt zingen. En als je in een koor zingt kan ik je helpen met je koorpartij. In principe werken we toe naar het klassieke liedrepertoire, oratorium en opera. Dat betekent dat er vaak in het Duits, Frans, Italiaans of Engels wordt gezongen. Maar Spaans, Russisch, Latijn en Grieks behoren ook tot de mogelijkheden, en Nederlands natuurlijk.

Wat heb je nodig?

Een mooie stem is een groot voordeel, maar de ervaring leert dat die vaak ontwikkeld kan worden. Minstens zo belangrijk zijn muzikaliteit, goed noten kunnen lezen, en de wens om goed te leren zingen. Bedenk dat het tijd kost om resultaat te boeken, dus geduld, doorzettingsvermogen en lol hebben in het oefenen zijn van belang. Je zult na verloop van tijd merken dat je bereik groeit en zingen steeds gemakkelijker wordt. Dat is erg prettig als je bijvoorbeeld in een koor zingt. Als je liederen wilt instuderen kun je vaak samenwerken met één van mijn pianostudenten. Maar natuurlijk kun je ook je eigen pianist meenemen. Bovendien kun je het zingen voor publiek oefenen in Cantina Vocaal, waar we regelmatig naartoe gaan. En natuurlijk kun je optreden tijdens onze eigen concerten!