Pianoles 

De meeste pianolessen worden gegeven in de kerkzaal van Vrijburg, Herman Gorterstraat 31, Amsterdam. Het is een feest om te werken in deze prachtige houten zaal uit 1931 met dito akoestiek. Mijn Yamaha S4 uit 1994 (1.90m) is het voornaamste instrument, maar er staat ook een oude vleugel uit begin vorige eeuw. Daardoor kan ik met de leerling meespelen en gemakkelijk iets voordoen. Ook is het mogelijk repertoire voor twee piano’s door te nemen en pianoconcerten met begeleiding. Ondanks corona kunnen we zo live blijven werken! Vrijburg is heel goed te bereiken met het openbaar vervoer.

In Zandvoort geef ik les in mijn privéstudio. Daar staat mijn grote Mason & Hamlin vleugel uit 1974 (2.11m). Als tweede instrument gebruik ik een digitale piano, zodat we afstand kunnen houden. Zandvoort is per trein maar 30 minuten van Amsterdam!

Professionals en amateurs

Mijn lespraktijk is vooral geschikt voor (ver)gevorderde amateurs en (semi)professionals. Ook leid ik vakstudenten op via de Schumann Akademie. Ben je nog niet zo ver, maar wil je je wel serieus verder ontwikkelen? Ook dan ben je van harte welkom. Ik heb momenteel een enthousiaste groep leerlingen, allemaal volwassenen. Daarom is mijn lespraktijk minder geschikt voor jonge kinderen.

Techniek en repertoire

De lessen worden individueel gegeven en richten zich op het klassieke pianorepertoire. Ik besteed veel aandacht aan de ontwikkeling van het toucher, via het gebruik van het armgewicht en de tastzin, en aan de ontwikkeling van de pianohand. Voor de serieus gemotiveerden ligt er een technisch programma klaar. Verder laat ik veel over aan je eigen interesse en voorkeur. De stukken die je wilt instuderen worden in overleg vastgesteld. Je kunt bijvoorbeeld ook liedbegeleiding en kamermuziek meenemen.

Aanmelding

Bij aanmelding voor pianoles worden eerst drie proeflessen gegeven, om na te gaan of het klikt. Je kunt daarna kiezen tussen lessen van 45 of 60 minuten of langer, wekelijks of tweewekelijks. Maar ook over afwijkende wensen valt altijd te praten. In principe wordt een vaste lestijd vastgesteld, maar daar kan wel eens van worden afgeweken. Het aantal lessen waar de leerling recht op heeft, geef ik echter altijd. De tarieven zijn niet hoog en inkomensafhankelijk.